Kurz eura klesol pod úroveň 1,35 USD/EUR

31.01.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 31. januára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa dostal pod veľký tlak. Dôvodom bola správa o inflácii v eurozóne, ktorá vyvolala špekulácie o ďalšom uvoľnení menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB). Informovala o tom agentúra DPA.

Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3490 USD. To je takmer o 1 cent menej v porovnaní s dnešným maximom. ECB dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3516 (vo štvrtok: 1,3574) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7399 (0,7367) eura.

Inflácia v eurozóne je naďalej slabá. Tempo rastu spotrebiteľských cien v menovej únii v januári spomalilo na 0,7 %. To znamená, že sa nachádza výrazne pod 2-% inflačným cieľom ECB. Navyše je tempo rastu cien opäť na úrovni, na ktorej bolo pred posledným znížením úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou vlani na jeseň. Aj napriek tomu, že inflácia bez započítania kolísavých cien energií mierne vzrástla, experti počítajú s možnosťou, že ECB bude reagovať uvoľnením menovej politiky.

Podľa názorov ekonómov Deutsche Bank a Royal Bank of Scotland (RBS) by ECB mohla znížiť svoj kľúčový úrok už na svojom budúcotýždňovom zasadnutí. Keďže je kľúčový úrok v eurozóne s 0,25 % už takmer na nule, experti počítajú so znížením menším než je tradičných 25 bodov, a to na 0,1 %.

ECB tiež môže znížiť úrok na vklady do negatívneho teritória. Takáto negatívna sadzba by mala finančné inštitúty motivovať k tomu, aby udeľovali viac úverov. Navyše by to mohlo oslabiť euro, čo by spôsobilo zdraženie dovozov.
 

Vyberte región